Leden uitgelicht

Mart Reker

39 jaar. Host(ess) en danser

Eefje Naskovic Post

33 jaar. Model - catwalk en figurant

Matthijs Kat

52 jaar. Voice-over/stemacteur en acteur

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

BLOG | Onderweg
Dit artikel is geplaatst op 13 januari 2016

BLOG | Onderweg

Jente Jong is actrice en theatermaakster en schrijft tweewekelijks een column over haar ervaringen in de wereld van theater en film.

Voornemens

Gisteren moest ik ’s avonds mijn btw voor het vierde kwartaal in een Excel sheet zetten. Vanochtend moest ik om half zes opstaan, voor een trainingsacteerklus ergens in het oosten van het land. Nu zit ik in de trein terug en moet ik nog even deze column schrijven. Als ik thuis ben moet ik een inzending voor het Amsterdamse Bostheater schrijven en om vijf uur vanmiddag moet ik naar een boekpresentatie. Daarna moet ik aansluitend eten met vrienden en ’s avonds moeten we nog naar theater.

Ik hoor het mezelf de hele dag verkondigen tot ik ’s avonds uitgeput in bed lig en moet gaan slapen. De druk is hoog, is dat het? Of – nog erger en helaas ook iets waarschijnlijker – ben ik het? Het is een rode draad door mijn leven en de enige bindende factor in mijn leven ben ik.

Ik sloot het jaar altijd af met een korte evaluatie, op werkgebied. In een hoekje van café Amsterdam, of bij het raam in Toussaint nam ik plaats en zette mijn laptop voor me neer. Ik bestelde een kop thee en vervolgens opende ik het bestand wat ik in het voorgaande jaar had opgeslagen, met doelstellingen en dromen voor het aankomende jaar. Ik vinkte af wat er niet gelukt was en zette krullen achter de dingen die ik behaald had. Een schoolrapport. Aan de hand daarvan maakte ik een nieuwe lijst, met wederom doelstellingen en dromen: mijn goede werkvoornemens.

Afgelopen december heb ik het niet gedaan. De tijd ontbrak. De wil ook. De veranderingen in het televisie- en theaterlandschap stagneren inspiratie, dat is waar. Je moet overal zo hard voor vechten. Je moet. Maar afgelopen jaar ben ik ook dertig geworden – jong genoeg om te geloven dat wijsheid komt met de jaren – en misschien heb ik er onbewust voor gekozen om niet meer te moeten. Het is, nu ik erover nadenk, het beste werkvoornemen dat ik ooit heb gehad.

Vergeet wat ik schreef. Dit is het begin van het nieuwe jaar:

Gisteren heb ik ’s avonds nog even mijn btw voor het vierde kwartaal in een Excel sheet gezet. Het is nog geen tien dagen januari, maar ik heb het al af en hoef er niet langer over na te denken. Vanochtend stond ik om half zes op, voor een hele leuke trainingsacteerklus ergens in het oosten van het land. Nu zit ik in de trein, de regen tikt tegen het raam en ik schrijf een column. Als ik thuis kom en ik er zin in heb, schrijf ik nog even het begin van een inzending voor het Amsterdamse Bostheater. Zo niet, dan morgen. Later vanmiddag ga ik naar een boekpresentatie om een beetje te netwerken. Een goede vriend van me komt mee, dat vind ik fijn. Daarna vergezelt een gezamenlijke vriendin ons en gaan we ergens lekker een hapje eten. Aansluitend is er een mooie voorstelling in Frascati die we graag willen zien en waar we ongewtijfeld tot middernacht over door zullen praten.

Zo. 2016 wordt mijn jaar, dat moet wel.  
                                               kan niet anders.

www.jentejong.nl

Zondag 10 januari speelt ‘Jente verkondigt het woord’ in stadskasteel Oudaen in Utrecht van 13:00-13:30